Czy przy insulinooporności możemy jeść owoce?
Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny bardzo uważać na to co i w jakiej ilości jedzą, a także jakie produkty ze sobą łączą.
Wiele osób z insulinoopornością obawia się, że powinny zrezygnować z jedzenia owoców.
Czy tak rzeczywiście jest?
Owoce są źródłem cukrów prostych – niewskazanych przy insulinooporności. Są też jednak doskonałym źródłem witamin i antyoksydantów, dlatego nie warto całkiem z nich rezygnować.
W jaki sposób zatem jeść owoce na diecie IO?
- Wybierz owoce o niskim indeksie glikemicznym. Bezpieczne będą owoce jagodowe, czyli: jagody, borówki, aronia, maliny, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki, jeżyny.
- Nie tylko owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny. Są to również m.in. jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, morele, brzoskwinie. Warto po nie sięgać, kiedy nie są jeszcze bardzo dojrzałe. Te bardzo słodkie będą mniej korzystne.
- Weź pod uwagę nie tylko rodzaj owoców, ale także ich ilość. Zaleca się je w ilości 250-300g dziennie, najlepiej podzielonych na 2-3 posiłki.
- Nie jedź samych owoców! Komponuj je w cały posiłek. Jak?
Jak skomponować posiłek na diecie IO z owocami?
- Połącz je z białkiem! Jogurt, twarożek czy mięso będą idealne.
- Dodaj zdrowe tłuszcze spowalniające trawienie i wchłanianie węglowodanów np.: oleje, pestki, nasiona.
- Pamiętaj o źródle błonnika. Idealnym rozwiązaniem są płatki owsiane.
Jakich owoców unikać?
- Na pewno tych, które mają wysoki indeks glikemiczny. Bardzo słodkich, dojrzałych. Mięciutkie banany stanowczo odradzamy.
- Owoce kandyzowane też nie będą dobrym wyborem.
- Nie polecamy również tych przetworzonych – puszkach i słodkich syropach, suszonych, w formie musów, dżemów, napojów, nektarów, soków.