Czy na świecie zabraknie kawy?
Sobotni leniwy poranek. Powoli wstajesz. Nieśpiesznie zakładasz miękki szlafrok. Idziesz do kuchni i zastanawiasz się, na jaką dziś masz ochotę. Czarną, mocną, intensywnie aromatyczną, a może jednak łagodną, z odrobiną mleka i łyżeczką cukru? Po chwili już wiesz. Wyciągasz z szafki kubek i zaparzasz swoją ulubioną kawę.
Niestety taki obrazek za kilka lat może pozostać jedynie w strefie marzeń. Dlaczego?
Instytut Klimatyczny z Sydney ogłosił, że zdaniem ekspertów, do 2050 roku plantacje kawowca zmniejszą się o połowę, natomiast w 2080 przestaną istnieć.
Zmiany klimatycznie niestety są bezlitosne dla upraw kawy. Już teraz zauważa się spadek zbiorów. Możemy również odczuwać pogorszenie się smaku czarnego napoju.
W tym momencie w branży pracuje około 120 mln ludzi! Skutki zniknięcia kawy będą dla nich bardzo odczuwalne.
Kilka bardzo zaawansowanych technologiczne start-upów pracuje nad kawą z laboratorium. To produkt podobny do “mięsa bez mięsa”. Co myślicie o kawie z probówki?