Dlaczego nie powinniśmy unikać żywności przetworzonej?
Czym jest żywność przetworzona? Czy jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Czy powinniśmy jej unikać?
Zacznijmy od tego, że istnieją cztery kategorie żywności wyodrębnione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
- Nieprzetworzona i minimalnie przetworzona żywność
- Przetworzone dodatki kulinarne
- Żywność przetworzona
- Żywność wysoko przetworzona
- Produkty nieprzetworzone to owoce, warzywa, rośliny strączkowe, surowe mięso, jajka, mleko, grzyby, glony oraz woda. Produkty świeże i naturalne.
Żywność minimalnie przetworzona, to produkty wymienione powyżej, które zostały poddane krojeniu, suszeniu, mieleniu, gotowaniu, filtrowaniu, pasteryzacji, chłodzeniu, zamrożeniu lub pakowaniu próżniowemu.
Takie produkty powinny stanowić bazę naszej diety. To właśnie one są najzdrowsze!
- Przetworzone dodatki kulinarne, czyli to, co nadaje więcej smaku – masło, margaryna, smalec, cukier, miód, melasa, syropy i sól.
Wszystko jest w porządku, kiedy tych produktów używamy jedynie jako dodatków do posiłków. Problem pojawia się wtedy, kiedy zaczynają stanowić bazę naszej diety.
3. Żywność przetworzona – czy to produkty, które powinny być zakazane? Zdecydowanie nie!
Produkty z tej grupy stanowią ważne źródło składników odżywczych. Żywność przetworzona to produkty z grupy pierwszej, do których zostały dodane składniki z grupy drugiej i całość poddano procesom technologicznym, które mają na celu przedłużenie ich trwałości np. poprzez pasteryzację czy proces fermentacji. Są to m.in. konserwowane owoce i warzywa, sery, wędzone mięso, chleb czy konserwy rybne. Im prostszy jest ich skład, tym lepiej. Ważne, żebyśmy sprawdzali etykiety i odkładali na półkę z powrotem te produkty, których lista składników jest zbyt skomplikowana.
4. Ostatni punkt to żywność wysoko przetworzona. Tutaj powinna zapalić nam się czerwona lampka. Tych produktów powinniśmy unikać!
Jest to żywność poddana zaawansowanej obróbce technologicznej. Często w jej skład w ogóle nie wchodzą produkty z grupy pierwszej. Możemy za to znaleźć w nich mnóstwo wzmacniaczy i ulepszaczy smaku i zapachu, do tego barwniki, konserwanty, stabilizatory i aromaty.
Żywność wysokoprzetworzona to napoje gazowane, słone przekąski (chipsy, krakersy, paluszki), słodycze i wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, dosładzane jogurty owocowe, dania typu instant (gotowe do odgrzania w mikrofalówce), zupki chińskie, fast-food, paluszki rybne, parówki.
Produkty wysoko przetworzone zawierają duże ilości cukru, tłuszczów i soli. Spożywanie ich w sporych ilościach będzie bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Narazimy się m.in. na miażdżycę, nadciśnienie czy cukrzycę.
Pamiętaj, jedz jak najwięcej produktów z grupy pierwszej i jak najmniej z grupy drugiej.
Zdrowa dieta to podstawa, na której możemy budować zdrowe życie!