Słodki smak bez białego cukru – czym go zastąpić?
Coraz więcej osób zaczyna dbać o swoje zdrowie, ruch i przede wszystkim o dietę! Wiemy, że biały cukier wcale nie krzepi, a szkodzi. Szczególnie, kiedy jest spożywany w nadmiernych ilościach.
Czy aby zachować zdrowie musimy całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku?
Na całe szczęście, nie musimy!
Z pomocą przychodzi nam kilka zamienników białego cukru.
🍭 Stewia – bardzo słodkie zioło. Nie wykryto żadnych skutków ubocznych po jej spożyciu. Warto jednak pamiętać, że za jej słodycz odpowiadają glikozydy stewiolowe, które mają 200-300 razy wyższą słodycz niż cukier! Jedna mała kropelka z pewnością wystarczy do osłodzenia herbaty.
🍭 Erytrytol – alkohol wielowodorotlenowy o słodkim smaku, pozyskiwany z roślin. Erytrytol ma około 60-70 % słodyczy klasycznego cukru, a 0 kcal! Warto uważać z jego ilością. Przedawkowanie może spowodować biegunkę.
🍭 Ksylitol – alkohol wielowodorotlenowy pozyskiwany z soku brzozowego. Odpowiada 100 % słodyczy sacharozy. Jest o połowę mniej kaloryczny niż biały cukier. Ma za to bardzo niski indeks glikemiczny. Skutki uboczne może mieć podobne jak erytrytol, dlatego nie warto używać go w dużych ilościach.
Czy zamiennik cukru sprawdzi nam się w każdej sytuacji? W większości tak. Warto sięgać po nie szczególnie wtedy, kiedy jest nam trudno odzwyczaić się od słodkiego smaku kawy czy herbaty. Zamienniki nie sprawdzą się jednak przy pieczeniu wyrobów z użyciem drożdży. Drożdżówka na erytrytolu lub ksylitolu nie urośnie.
Zamienników jest znacznie więcej. Każdy ma swoje wady i zalety. Najważniejszy jest jednak umiar i zdrowy rozsądek. Największym problemem nie jest biały cukier sam w sobie, ale to, że jest spożywany w zdecydowanie zbyt dużych ilościach.